2009-03-03 15:43:50• hírek • Environmental Science & Technology/ Vegyireakcio

Lassan tűnnek el a mérgező vegyületek

Amerikai kutatások szerint a legtöbb ember vérében a mai napig megtalálhatóak az egészségügyi kockázatai miatt évtizedek óta betiltott vegyületek. A népegészségügyi statisztikákkal foglalkozó amerikai szervezet (National Center for Health Statistics at the Centers for Disease Control and Prevention, CDC) átfogó, 1800 vérmintát értékelő felmérése szerint a már betiltott káros vegyületek koncentrációja folyamatosan csökken.

A most kiértékelt 2003–2004 években 12 évnél idősebbektől vett mintákat kettő, illetve négy évvel korábbi eredményekkel hasonlították össze.

A CDC kutatói összesen 21 különféle nehezen lebomló, perzisztens vegyület jelenlétét vizsgálták. A felmérés a korábban már betiltott vagy korlátozásra javasolt vegyületekre fókuszált, így értékelték a PCB-k, egyes növényvédő szerek, perfluorozott vegyületek és brómozott égésgátlók jelenlétét.

A vizsgált vérmintákban minden szennyezőanyag átlagos koncentrációja csökkent a korábbi eredményekkel összehasonlítva. A kutatócsoport vezetője, Donald Patterson szerint bár kedvező a vegyületek jelenlétének csökkenése, de az egyes évek eltérő vizsgálati módszerei miatt nem lehet egyértelműen meghatározni, hogy a jövőben is hasonlóan fog-e tisztulni az emberek szervezete. A pontosabb előrejelzéshez segítséget adhatnak a 2005–2006-ban vett minták, melyek feldolgozásával várhatóan egy éven belül végeznek.

A vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az egyes társadalmi csoportok milyen mértékben vannak kitéve a szennyező anyagok hatásainak. Például a klórozott vegyületek előállításakor, elégetésekor keletkező kis mennyiségben is mérgező vegyület, a dioxin koncentrációja a fiatalabbak szervezetében csökkent, de az idősebb lakosoknál nem változott a mennyisége. A spanyol kisebbség szervezetében összességében kevesebb vegyi anyagot találtak, mint a többi lakosnál, ahogy a férfiak szervezete is tisztábbnak bizonyult a hölgyekénél.

Több vegyületet a betiltás után évtizedekkel is ki lehet mutatni a vérmintákból. A rovarirtó szerként használt, és az USA-ban 1973-ban betiltott DDT bomlásterméke (DDE) a minták 99,7 százalékában találták meg. A gombairtó szerként használt hexaklórbenzolt 1984-ig használták, mégis a minták 99,9 százalékából volt jelen. A vegyületek folyamatos jelenlétét feltehetően a permetszerekkel szennyezett importélelmiszerek okozzák.

További vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a vérben változó koncentrációban megtalálható perzisztens szennyező anyagok milyen hatással vannak az emberi szervezetre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: